Ιστορία


ΕΝΩΣΙΣ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

"Το εν Παραλιμνίω από της 20ης Φεβρουαρίου 1936, ιδρυθέν υπό την επωνυμίαν Φιλαθλητικός Σύλλογος Ηρακλής λειτουργούν σωματείον με καταστατικόν 59 άρθρων . . . "

Με απόσπασμα από τα πρακτικά του σωματείου Ηρακλής ξεκινούμε την προσπάθεια απόδοσης της ιστορίας της Ε.Ν. Παραλιμνίου. Ο Φ.Σ. Ηρακλής και το Αναγνωστήριο "Η Αγάπη του  Λαού" δύο οργανωμένα σύνολα με πλούσια αγωνιστική και πολιτιστική  δράση άφησαν στο περιθώριο τις ιδεολογικές και ζημιογόνες για το Παραλίμνι αντιπαραθέσεις τους. Έτσι λοιπόν στις 2 Απριλίου 1944 έχουμε την ιστορική απόφαση της ενοποίησης, γεγονός πολύ πρωτοποριακό για τα δεδομένα της τότε εποχής.



Για να επιταχυνθεί και να επικυρωθεί η απόφαση λόγω του γεγονότος ότι υπήρχαν περιουσιακά στοιχεία τα οποία κινδύνευαν να χαθούν, αποφασίστηκε όπως ο Φ.Σ. Ηρακλής "απορροφήσει" την Αγάπη του Λαού. Γι΄αυτό στο έμβλημα του Σωματείου αναγράφεται ως έτος ιδρύσεως το 1936. Για την συμπερίληψη του έτους 1936 στο επίσημα εγγεγραμμένο σήμα του Σωματείου από Τμήμα Εφόρου εταιρειών χρειάστηκαν μια σειρά από αποδείξεις και μαρτυρίες. Σήμερα τόσον το όνομα όσον και το σήμα του Σωματείου αποτελούν πλέον περιουσιακό του στοιχείο και οποιαδήποτε εκμετάλλευση τους από τρίτους αποτελεί καταπάτηση των πνευματικών του δικαιωμάτων.

Η πρώτη γενική καταστατική συνέλευση του ενοποιημένου πλέον σωματείου όπως ήταν φυσικό είχε ως πρώτο θέμα την εξεύρεση νέου ονόματος. Κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ έξι ονομάτων υπερισχύει με συντριπτική πλειοψηφία το όνομα "ΕΝΩΣΙΣ  ΝΕΩΝ  ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ".

Όπως και πριν την ενοποίηση έτσι και μετά την υλοποίηση της εκτός από διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις οργανώνονταν διαγωνισμοί και  παιχνίδια με το μπιλιάρδο να κρατά τα σκήπτρα ως το πιο δημοφιλές για την τότε εποχή. Η πρώτη απόφαση για  δημιουργία ομάδων ποδοσφαίρου και στίβου πάρθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1945. Εδώ αξίζει να σημειωθεί το κίνητρο που δόθηκε για να προσελκύσει  ποδοσφαιριστές που δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια στολή ποδοσφαίρουΑμέσως μετά η Ένωση αποκτά το δικό της γήπεδο του οποίου το περιτοίχισμα ήταν από καλάμιαΠρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στα χρονικά του Σωματείου καταγράφεται ο αγώνας που διεξήχθη το 1945 λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου με Γερμανούς κρατούμενους.

Στη  δεκαετία του ‘50 το ποδόσφαιρο ανθεί όλο και  περισσότερο στις καρδιές των Παραλιμνιτών. Ορίζεται προπονητής και διοργανώνονται όλο και περισσότεροι αγώνες με αποτέλεσμα η προσέλευση του κόσμου να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Πλούσιος από κάθε άποψη είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η Ε.Ν.Π. κατά τη διάρκεια του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59. Επιγραμματικά τονίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ανήκαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ ενώ ο χώρος κοντά στο γήπεδο ονομαζόταν το "τρίγωνο του θανάτου" λόγω των πολλών ενεδρών που η ΕΟΚΑ έστηνε έξω από αυτό. Λόγω του γεγονότος αυτού ο Άγγλος κατακτητής προχώρησε στην κατεδάφιση του γηπέδου αλλά μετά από κάποιο καιρό επιδότησε με ποσό £950 την ανακατασκευή του.


Η  δεκαετία του ‘60 σηματοδοτεί εξελίξεις όσον αφορά τη συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας σε διάφορα πρωταθλήματαΤο 1961 η αίτηση  της Ε.Ν.Π. για συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας,  απορρίπτεται.Ως λόγος απόρριψης της αίτησης ένταξης δόθηκε η πρόνοια του καταστατικού της Κ.Ο.Π. για συμμετοχή μόνον ομάδων πόλεωνΉταν όμως γνωστό σε όλους τους Παραλιμνίτες ποδοσφαιρόφιλους το πραγματικό αίτιο της μη ένταξης που δεν ήταν άλλο από την επιμονή συγκεκριμένης ομάδας που θίγονταν τα συμφέροντα της. Το 1962 η Ένωση πρωτοστατεί στη δημιουργία της Ε.Α.Π.Ο. (Ελληνική Αγροτική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) στην οποία παρέμεινε ενεργό μέλος μέχρι το 1965 οπόταν έγινε δεκτή στις τάξεις της Κ.Ο.Π. και στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας. Αυτό έγινε κατορθωτό μετά από συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης που πέτυχε την αλλαγή του καταστατικού της Ομοσπονδίας και από μόνον "ομάδες πόλεων" γίνονταν πλέον αποδεκτές "ομάδες πόλεων και κωμοπόλεων".

Η Ε.Ν.Π. παρέμεινε στη Β΄ κατηγορία μέχρι και την περίοδο 1968–69 κατά την οποία στέφεται πρωταθλήτριαΈτσι φτάνουμε στην ποδοσφαιρική περίοδο 1969–70 με την Ένωση να αγωνίζεται για πρώτη φορά στη Α΄ κατηγορία.

Η πορεία στα χρόνια που ακολουθούν ήταν αρκετά ικανοποιητική αφού το 1974 είχαμε την πρώτη συμμετοχή μας σε τελικό κυπέλλου και παρουσία ως φιναλίστ στο Κύπελλο Κυπελλούχων ΕυρώπηςΣτα χρόνια που ακολούθησαν η Ένωση δεν έμεινε μόνο στο ποδόσφαιρο δημιουργώντας ομάδες πετόσφαιρας και καλαθόσφαιρας.    


Η  συνέχεια βρίσκει την Ένωση να παραχωρεί τους ποδοσφαιριστές Δημήτρη Οικονόμου (Κούδα) και Δημήτρη Κύζα στον Π.Α.Ο. έναντι  σοβαρών  οικονομικών  ανταλλαγμάτων. Λεφτά τα οποία αξιοποιήθηκαν  με τον καλύτερο τρόπο από τους διοικούντες εκείνης της εποχής, αφού το 1980 κτίζουν το νέο οίκημα του σωματείου στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα.

Όλοι ανέμεναν ότι μετά την εκπληκτική πορεία του 1973-76 η Ένωση θα παρέμενε στα ψηλά. Δυστυχώς αν εξαιρέσουμε τις δύο παρουσίες της ομάδας σε τελικό Κυπέλλου τις περιόδους 1980-81 και 1982-83 με παράλληλες εξόδους της στην Ευρώπη ως φιναλίστ στο Κύπελλο Κυπελλούχων έχοντας ως αποκορύφωμα τη μοναδική διεθνή νίκη στην ιστορία της επί της Βάσας Βουδαπέστης με 1-0 στις 16 Σεπτεμβρίου 1981, οι προσδοκίες όλων των Παραλιμνιτών για την κατάκτηση ενός τίτλου δεν ευοδώθηκαν αφού για πάνω από μια 20ετία δεν έχει να επιδείξει οποιαδήποτε επιτυχία.

Μοναδικά σημεία αναφοράς της τελευταίας εικοσαετίας ήταν ένας ημιτελικός το 1995 και ένας ημιτελικός το 2002 και η ανάδειξη σε πρώτους σκόρερ πρωταθλήματος του Τάσου Ζουβάνη την περίοδο 1987-88 με 23 γκολ και μετέπειτα του Μιχάλη Κωνσταντίνου την περίοδο 1996-97 με 17 γκολ.

Άξιες αναφοράς ήταν επίσης και οι μεταγραφές των Μιχάλη Κωνσταντίνου στον Ηρακλή και μετέπειτα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό καθώς και του Γιασεμή Γιασεμάκη στον ΑΠΟΕΛ και μετέπειτα στον Π.Α.Ο.Κ.

Πρωτεργάτες
Στην εβδομηντάχρονη ιστορία της η ομάδα μας δεν κατάφερε και σε κάποιες στιγμές δεν την άφησαν να κερδίσει κάποιο τίτλο. Αυτό που όμως σίγουρα κατάφερε είναι να καθιερωθεί στα μάτια του κάθε αγνού φιλάθλου ως μία από τις παραδοσιακά καλές ομάδες του Κυπριακού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος.
Για να έρθει όμως η 'Ενωση σ' αυτό το σημείο κάποιοι επώνυμοι αλλά και ανώνυμοι συνέτειναν σ' αυτό. Πιο κάτω ως ελάχιστη τιμή αναγνώρισης θεωρήσαμε σωστό να παρουσιάσουμε τις φωτογραφίες κάποιων που σήμερα δεν ευρίσκονται πλέον στη ζωή. Δεν είναι οι μόνοι, απλά είχαμε την ευχέρεια να εξασφαλίσουμε φωτογραφίες τους. Γι' αυτό είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε μας αποστείλει σε ηλεκτρονική μορφή φωτογραφίες παλιών ποδοσφαιριστών ή παραγόντων που δεν είναι πλέον εν ζωή.



Γεώργιος Πογιατζιής




Ανδρέας Μάρκου




Αδάμος Φαρκωνής




'Αριστος Μάρκου









Το Πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο 1944-1945

Γεώργιος Πογιατζιής
Γραμματέας
Τάσος Δ. Κεφάλας
Ταμίας
Χρυσόστομος Κούμας
Εισπράκτορας
 
 
Βραχίμης Αρτυματάς
Έφορος
 
 
 
Αδάμος Κ. Φαρκωνής
Μέλος
 
Κοσμάς Παπαγεωργίου
Μέλος

Ζανέττος Φοιτηρής
Μέλος
 
Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Κατάταξη στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της UEFA από της ενάρξεως του θεσμού την ποδοσφαιρική περίοδο 1955-56 μέχρι και σήμερα, η Ε.Ν.Π. σήμερα βρίσκεται στην 719η θέση μεταξύ 885 ομάδων που έχουν συμμετάσχει σε επίσημες διοργανώσεις (εκτός του ειδικού κυπέλλου ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ). Ο συνολικός απολογισμός είναι:
ΣυμμετοχέςΚυπελλούχωνUEFAΑγώνεςΝίκεςΙσοπαλίεςΉττεςΜηδενισμοίΓκολ ΥπέρΓκολ Κατά
53291071 *839 **
 * Με AVENIR Λουξεμβούργου        ** Συμπεριλαμβάνονται και τα τρία γκολ του μηδενισμού με την AVENIR Λουξεμβούργου.
Σκόρερ Ευρωπαϊκών αναμετρήσεων
ΜΕΡΤΑΚΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ2
ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ1
ΖΟΥΒΑΝΗΣ ΤΑΣΟΣ1
ΚΑΛΗΜΕΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ1
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ1
ΤΣΙΕΡΚΕΖΟΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ1
ΧΑΤΖΙΗΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ1

ΕΙΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ
ΣυμμετοχέςΑγώνεςΝίκεςΙσοπαλίεςΉττεςΜηδενισμοίΓκολ ΥπέρΓκολ Κατά
12002015
Σκόρερ ΙΝΤΕΡΤΟΤΟ
ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ1

ΑΚΑΔΗΜΙΑ


Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία μιας χούφτας ανθρώπων πριν από 10 περίπου χρόνια. Με πρωτεργάτες τους Τάσο Ζουβάνη και Νώντα Χριστινάκη η Ακαδημία έκαμε τα πρώτα της βήματα τον Σεπτέμβριο του 1997 με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της σε τουρνουά για ηλικίες κάτω των 12 χρόνων στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας τον Ιούλιο του 1998. Η ομάδα κατέλαβε τελικά την τιμητική δεύτερη θέση χάνοντας στο μεγάλο τελικό.
Από τότε η Ακαδημία της Ε.Ν.Π. με μεγάλους χορηγούς τον Δήμο Παραλιμνίου και την Συνεργατική Παραλιμνίου και με τη μηνιαία συνδρομή/εισφορά των εκατοντάδων γονιών ζει και βασιλεύει. Από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της ήταν και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη.
Το μεγαλύτερο όφελος που επέφερε η ίδρυση της Ακαδημίας δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά δεκάδες παιδιά κατακλύζουν τους δρόμους που οδηγούν στα γήπεδα ντυμένα στα βυσσινί, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους σε ένα άθλημα όπως είναι το ποδόσφαιρο που εκτός από τη δυνατότητα που τους δίνεται να μάθουν τα μυστικά του τους επιτρέπει να αυτοπειθαρχούν και να επιδιώκουν την καλυτέρευση τους ως άνθρωποι.
Εξ' αρχής οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας απαιτούσαν και συνεχίζουν να απαιτούν από τους εκατοντάδες επίδοξους ποδοσφαιριστές να είναι πρώτα απ' όλα καλοί άνθρωποι και μαθητές και μετά οτιδήποτε άλλο.
Τάσος Ζουβάνης & Νώντας Χριστινάκης, ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ
Ακαδημία 1999 - 2000
Ακαδημία 2000 - 2001
Ακαδημία 2002 - 2003
Ιούλιος 1998, Πόρτσμουθ Αγγλίας, Royal Mail Cup, Δευτεραθλήτρια U12
Ιούλιος 1998, Πόρτσμουθ
Πόρτσμουθ Ιούλιος 1998
Πόρτσμουθ Ιούλιος 1998
Α. ΚΟΥΤΣΙΟΣ
Τ. ΖΟΥΒΑΝΗ
Α. ΣΑΒΒΑ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ


ΛΙΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ






Ασλανίδειο Τουρνουά, Λύση Αμμοχώστου









Σβατοπλούκ Πλούσκαλ, 28/10/1930 - 29/05/2005





Χρυσό Παπούτσι 1987-88 23 γκολ Τάσος Ζουβάνη





Η σφαγή του 1975













Μάριος Κκαράς





Γιώργος Κοσμάς









Πρόκοπ, Κολοκούδιας, Φόρσος, Παπαευσταθίου, Κλέφτης

















Μάρτιος 1995 Α'Ημιτελικός Απόλλων - ΕΝΠ









Τάσος Ζουβάνη, Πρώτος Σκόρερ 1987-88 23 γκολ





Ζανέττος Φοιτηρής, Οπισθοφύλακας





Γεώργιος Φοιτηρής, Επιθετικός





Αντώνης Πογιατζιής, Τερματοφύλακας





Μάκης Μάρκου, Πρόεδρος για δεκαετίες





Γεώργιος Οικονόμου,Προπονητής-Παίκτης





Δημήτρης Ζάγκυλος,Προπονητής-Παίκτης Ανόδου 1968-69





Δημήτρης Οικονόμου, Επιτελικός Μέσος





Φόρσος, Κεντρικός Αμυντικός





Αντώνης Κλέφτης, Τερματοφύλακας





Η παλιά μας κερκίδα





Μ. Κωνσταντίνου Πρώτος σκόρερ 1996-97 17 γκολ





Γιαννής Γ. Κέλης

















Τάσος Ζουβάνης


















Α. Κωνσταντίνου, Κάσπαρ Πάουκσταντ, Τ. Ζουβάνη













Νίκολιτς, Ζουβάνη, Μάστρου, Ζέμπασιης, Οικονόμου





Επίσημο πρόγραμμα τελικού κυπέλλου 1983






















































































































































































ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ


 ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΩΝ
Α
Ακαδημία ΕΝΠ
Β
 
 
Β' Κατηγορία
Β' Ομάδα
Βλίττης Γιώργος
Γ
Γούμενος Μιχάλης
Δ
 
Ε
 
Ευρωπαϊκή Πορεία
EnosiShop
Ζ
Ζουβάνη Ζουβάνης
Ζουβάνης Τάσος
Ζωντανή Ιστορία (Βραβεύσεις)
Ζάγκυλος Δημήτρης
Η
 
Θ
 
Ι
Ιστορία ΕΝΠ
Κ
 
 
 
 
 
 
 
Καλημέρας Αντώνης
Κίττος Αντρέας
Κκαράς Γιώργος
Κλέφτης Αντώνης
Κύζας Δημήτρης
Κωνσταντίνου Αντρέας
Κωνσταντίνου Δήμος
Κωνσταντίνου Μιχάλης
Λ
Λοΐζου Αδάμος
Μ
Μουζουρής Δημήτρης
Ν
 
Ξ
 
Ο
 
 
 
Οίκημα Εγκαίνια
Οικονόμου Δημήτρης (Κούδας)
Ομάδα 1969-70
Ομάδα Θαύμα 74-75
Π
 
 
 
 
 
 
Παπαλούκας Λούκας
Πλούσκαλ Σβατοπλούκ
"Πολίτης" Αφιέρωμα
Πορτραίτα
Προπονητές ΕΝΠ
Πρωτεργάτες
Πρώτοι Αγώνες
Ρ
 
Σ
 
Τ
 
 
Τελικοί Κυπέλλου
Τηλεοπτικά Δικαιώματα
Τσιερκέζος Κωστάκης
Υ
 
Φ
 
 
 
 
 
Φάρσος Γεώργιος
Φιναλίστ Κυπέλλου
Φλουρή Πιερής (Καλλής)
Φλουρή Φλουρής Σωτήρη
Φόρσος
Φωτογραφίες
Χ
 
Ψ
 
Ω
 
ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΑΒΓΔΕΖΗΘΙΚΛΜΝΞΟΠΡΣΤΥΦΧΨΩ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ


Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία πολλών  ανθρώπων πριν από 25 περίπου χρόνια. Με πρωτεργάτες τους Τάσο Ζουβάνη και Νώντα Χριστινάκη η Ακαδημία έκαμε τα πρώτα της βήματα τον Σεπτέμβριο του 1997 με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της σε τουρνουά για ηλικίες κάτω των 12 χρόνων στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας τον Ιούλιο του 1998. Η ομάδα κατέλαβε τελικά την τιμητική δεύτερη θέση χάνοντας στο μεγάλο τελικό.
Από τότε η Ακαδημία της Ε.Ν.Π. με μεγάλους χορηγούς τον Δήμο Παραλιμνίου και την Συνεργατική Παραλιμνίου και με τη μηνιαία συνδρομή/εισφορά των εκατοντάδων γονιών ζει και βασιλεύει. Από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της ήταν και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα διοικητικά και οικονομικά ανεξάρτητη.
Το μεγαλύτερο όφελος που επέφερε η ίδρυση της Ακαδημίας δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά δεκάδες παιδιά κατακλύζουν τους δρόμους που οδηγούν στα γήπεδα ντυμένα στα βυσσινί, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους σε ένα άθλημα όπως είναι το ποδόσφαιρο που εκτός από τη δυνατότητα που τους δίνεται να μάθουν τα μυστικά του τους επιτρέπει να αυτοπειθαρχούν και να επιδιώκουν την καλυτέρευση τους ως άνθρωποι.
Εξ' αρχής οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας απαιτούσαν και συνεχίζουν να απαιτούν από τους εκατοντάδες επίδοξους ποδοσφαιριστές να είναι πρώτα απ' όλα καλοί άνθρωποι και μαθητές και μετά οτιδήποτε άλλο.             
 
Τάσος Ζουβάνης & Νώντας Χριστινάκης, ΟΙ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ
 
Ακαδημία 1999 - 2000
 
Ακαδημία 2000 - 2001
 
Ακαδημία 2002 - 2003
 
Ιούλιος 1998, Πόρτσμουθ Αγγλίας, Royal Mail Cup, Δευτεραθλήτρια U12
 
 
Ιούλιος 1998, Πόρτσμουθ
 
Πόρτσμουθ Ιούλιος 1998
 
Πόρτσμουθ Ιούλιος 1998
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Α. ΚΟΥΤΣΙΟΣ
 
Τ. ΖΟΥΒΑΝΗ
 
Α. ΣΑΒΒΑ
 
 
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ                    







Πηγή: http://www.enosara.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου